Sunday, June 1, 2014

Urban Shaman- The artist



Tänapäeva ühiskonnas on puudu väga oluline roll- shamaan. Teadvus, kes rändab erinevate maailmade vahel ja transformeerib ning avab eri maailmade tarkust ja reaalsuste mitmekesisust. Kuid meil on kunstnikud, nende ülesanne on lahtimõtestada, väljendada nähtavaid ja nähtamatusid küsimusi. Kogu oma maagilisus seisab see kunstnik mitme maailma vahepeal, oma rüüs, zhongleerides reaalsuste kõikvõimalikkusega. See shamaan-kunstniku taaskehastus on õhku visanud kõik need võimalikud universumid, et lasta vabalt neil meie peale langeda...

Jah, ta elab meie sees. Ja ma loodan, et tal jätkub piisavalt toitu. Sest justnagu shamaane tabab nende ameti algul shamaanipalavik, millest pole pääsu, juhtub minumeelest sama ka kunstnikega. Kui sa kord oled selles palavikus, siis enam teist teed ei ole. Kuid tihtipeale tuleb sel puhul vastu astuda oma loomusele. Tegema komporomisse nii loomingus kui mõttetöös, selleks, et oleks laual igapäevane leib ja tööarvutis elekter. Isegi rändav hing ei saa oma maist keha unarusse jätta.

Ta võib tunduda narr või hull ja mul on kahju, et kunstnikud, kes tahavad võtta vastutust, et maailmaga tegeleda korraga mitme nurga alt, ei saa enda missioonile täielikult alluda, sest tuleb tegeleda lõputu elatise ja materjalide eest maksmise probleemiga.

Minu ideaalmaailmas, need inimesed, kes on tõepoolest sellest shamaanipalavikus, saaksid seda tõepoolest läbi elada. Sukelduda maailmamudelite ja süsteemide nägemisse, uurimisse, taasloomisesse. Maailmal on tarvis loovaid mõtlejaid ja seda ka nö. Kaunite kunstide, visuaalse maailma vallas, kes loovad väärtusi, mis pole niivõrd praktilised, kui tegelevad selle maailma mõtestamisega.

Tahaks, et kuidagi oleks võimalik maailm, kus kunstnikud saaksid mõelda, ilma nälga suremata. Sest maailm vajab seda, et inimesed mõtleksid enne kui nad midagi teevad. Aga selleks peab olema ka läbi karmi teekonna kättevõidetud vabadus, et see niiviisi toimiks... Peab olema vägevalt tõestanud oma eksistentsi...

foto: Porto jaanuar 2014 (modell Jorge Lix)
poster: Karlova  mai2014


No comments:

Post a Comment